Senaste inläggen

Av Cecilia Ekelund - 17 juli 2015 19:11

Det blir inte mycket mat lagad nu under semestern. Vi äter mycket ute eller hemma hos andra. Men vi var på bröllop förra helgen och jag tog några kort på kakorna vi åt:

Av Cecilia Ekelund - 4 juli 2015 14:05

 

Igår var det en helt otroligt skön sommarkväll. Vi hade kompisar på besök från Stockholm och satt ute till långt efter midnatt på balkongen. Vi åt förrätt, huvudrätt och en somrig efterrätt som blev riktigt lyckad. 


4 glas: 

4 dl vaniljyoghurt 

3 dl grädde 

6 chokladkakor (jag använde mig av Marabou mörk choklad cookies) 

hallon och blåbär 


Vispa samman yoghurt och grädde till en tjock kräm. Låt stå svalt. Grovkrossa kakorna och fördela i glasen. Varva sedan bären och krämen. Avsluta med bär och servera genast! 


(Bilden är lånad) 


Av Cecilia Ekelund - 1 juli 2015 18:55

Brödet smakade bra men jäste kanske inte så mycket som jag hade hoppats. Får testa att göra mer surdegsbröd på min surdegsgrund nästa vecka.

Av Cecilia Ekelund - 1 juli 2015 16:06

Nu har jag mitt surdeg i ugnen och jag håller fortfarande tummarna för att det ska lyckas. Än så länge ser det ganska platt ut. Jag har valt att göra ett surdeg från min favoritbok: Enklare bröd av Martin Johansson.

Första kvällen efter att surdegsgrunden var klar blandade jag 2 msk surdegsgrund
1 1/2 dl rågmjöl
1 1/2 dl ljummet vatten.
Jag täckte bunken med plastfolie och lät stå över natten.

På morgonen tillsatte jag 2 1/2 dl ljummet vatten, 7 1/2 dl rågsikt och 2 tsk salt till surdegen. Sedan lät jag detta vila i 45 min.

Vila och Vika. Doppa handen i vatten och ta sedan tag i degens kant med ena handen. Dra ut degen en aning och vik den mot mitten. Ta ett nytt tag, dra i degen och vik på nytt. Fortsätt tills du kommit varvet runt. Detta momentet gör du tre gånger med 45 min mellan. När du gjort det för tredje gången låter du den jäsa 1 1/2 timme.
Jag begav mig till stranden efter vika och vila processen. Tråkigt att sitta inne och vänta en sådan fin dag.

När jag kom hem igen la jag rågmjöl på en bakhandduk. Skrapade försiktigt degen ur bunken, drog ut degen till en kvadrat och vek degens kanter mot mitten.

Jag vände sedan degen så att skarven hamnade ner. Vek ihop handduken och lät den jäsa 1 1/2 timme.

Nu står brödet i mitten av ugnen på 250 grader. I nedre delen av ugnen står också en plåt. Jag la några isbitar på plåten när jag satte in brödet.
Brödet ska vara inne 35 - 40 min och var 15 min ska man vädra.

Av Cecilia Ekelund - 30 juni 2015 18:31



Den den här drycken har blivit min nya favoritdryck nu när jag inte dricker alkoholhaltiga drycker. 


Blåbär 100% är en dryck med spännande smak, helt fri från tillsatser. Blåbär 100% är rik på syror och tanniner, egenskaper som gör den perfekt som alkoholfritt alternativ till rödvin. Blåbär 100% smakar allra bäst ur vinglas, och lufta gärna en stund innan servering.


Blåbär 100% är dock ganska dyr men enligt http://www.saxhyttegubben.se/blabar-100/index.php innehåller varje flaska Blåbär 100% 33 cl dryck, vilket motsvarar saften från drygt 2.300 blåbär. 

Av Cecilia Ekelund - 30 juni 2015 17:00

Idag när solen äntligen kom fram har jag fixat på balkongen. Jag har bland annat planterat om mina chiliväxter.

Jag har även vågat mig på ett experiment. Jag fick tips av min kompis Sophia att man kunde lägga en skiva av en tomat i en kruka, täcka med jord och sedan vattna. Detta ska tydligen kunna växa och bli en tomatplanta. Jag får helt enkelt vänta och se.

Av Cecilia Ekelund - 30 juni 2015 07:45

Igår var vi sugna på fisk- och skaldjurspasta. Vi brukar alltid laga en sås med vitt vin, torsk, lax och skaldjur. Dock hade vi inget vin hemma och vi hittade detta recept på ICA.se

Ingredienser till 4 portioner:
4 port spaghetti
250 g broccoli
1 burk kräftstjärtar i lake (ā 360 g)
1/2 purjolök
2 msk olja
2 1/2 dl vispgrädde
1 dl kräft lag (från kräftorna)
1 msk maizena majsstärkelse
300 g frysta torsk- och laxtärningar
salt och peppar
1/2 ask persilja
1/2 citron

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Dela broccolin i småbuketter och koka den med pastan när 1 minut återstår av koktiden.
Häll av kräftorna och spara lagen. Skölj och strimla purjon. Fräs den mjuk i hälften av oljan i en kastrull. Tillsätt grädde och kräftlag och koka upp. Red av såsen med majsstärkelse utrörd i lite vatten och låt koka några minuter.
Lägg ner den frysta fisken och låt den sjuda ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Hacka persiljan och skär citronen i klyftor.
Blanda pastan med såsen, persiljan och kräftstjärtarna. Servera med citronklyftor.

Av Cecilia Ekelund - 29 juni 2015 18:10

I helgen när jag var hos min bror och Kajsa i Göteborg lagade vi fisktacos. Det kommer jag absolut att göra igen.

Att ha i sin taco:
hackad tomat,
hackad gurka,
avokado skuren i småbitar,
mangol,
koriander,
Riven ost
Inlagd rödlök (tunt skivade rödlökar, 1 lime, 1 tsk honung och lite hackad chili. Blanda alla ingredienser och servera)
Någon trevlig sås. Vi hade hemmagjord majonäs med chili och vitlök.

Vi valde även att ha vanliga tortillabröd.

Som fisk valde vi att steka och panera pangasius men man kan även ha torsk eller någon annan vit fisk.

Man kan göra lite vad man känner för men vår taco blev riktigt god!

Lycka till!

Presentation


Här skriver jag om det jag anser vara god mat, bak och dryck. Här finns recept, tips och en del tankar om mat.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2021
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards