Senaste inläggen
I slutet av april när jag var i Göteborg fick jag några chilifrön av min kompis Olga. Olga är en höjdare på att odla. Hon har en kolonilott och hon går en kurs i hur man självförsörjer sig med grönsaker, frukt m.m
Jag planterade några frön enligt Olgas anvisningar och nu har dem växt en hel del.
Om man tittar riktigt nära kan man se att små chilifrukter är påväg.
Jag tycker om att baka bröd. Dock har jag aldrig bakat med surdeg. Nu ska jag göra ett första försök. Satte en surdegsgrund igår. Jag kan inte garantera att det kommer bli bra men man måste testa! Håll tummarna!
Dag 1:
30 g rågmjöl (rågsikt)
60 g ljummet vatten
1 tsk honung
Blanda alla ingredienserna, häll i en bunke och täck med plastfolié eller i en glasburk med lock. Ställ sedan i rumstemperatur i 4 dagar. Skaka eller rör om, morgon och kväll.
Dag 4, morgon:
100 gr (1 dl) ljummet vatten
90 gr 1 1/2 dl) rågsikt
Tillsätt vatten och rågsikt till surdegen, rör om och låt stå.
Kväll:
100 gr (1 dl) ljummet vatten
90 gr 1 1/2 dl) rågsikt
Nu bör din surdeg vara redo för att kunna tillsättas i baket. Om jäsprocessen inte kommit igång, låt stå i 12 h till innan du fortsätter.
Dag 5:
Om surdegen nu rest sig ordentligt och har en konsistens som chokladmousse är din surdegsgrund klar. Nu är det bara att börja baka ett bröd. Vilket bröd jag ska baka om några dagar har jag inte bestämt mig för. Jag återkommer!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 | |||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
||||||||
|