Senaste inläggen

Av Cecilia Ekelund - 1 november 2015 08:54

Just nu har jag dille på havre. Äter havregrynsgröt på morgonen och kan längta efter chokladbollar gjorda på havre. Idag har jag börjar dagen med frukostbullar gjorda på havre.

Ca 8 st:

3 dl vetemjöl
1 dl rågsikt
1 dl havregryn
1 ½ tsk bakpuler
½ tsk salt
25 g smör, rumsvarmt
1 ägg
1 ¼ dl vatten

Garnering
vatten
1?2 msk havregryn

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke till en lite kladdig deg.

3. Rulla degen till en rulle på ett mjölat bakbord. Dela rullen i åtta lika stora bitar på ett mjölat bakbord. Rulla dem till bollar.

4. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och pensla dem med vatten.

5. Strö lite havregryn över bröden. Grädda dem mitt i ugnen i ca 15 min eller tills bröden fått fin färg. Bröden är allra godast nygräddade!

Av Cecilia Ekelund - 31 oktober 2015 09:25

Brysselkex är goda små kakor som passar bra till fikat. Imorgon är vi några tjejer som ska fixa en babyshower för en kompis och därför har jag passat på att baka dessa små godsaker.

Det här behöver du :
200 gram smör
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker

Garnering :
Ca ½ dl strösocker
Några droppar röd hushållsfärg

GÖR SÅHÄR :
Blanda alla ingredienser i hushållsassistenten eller för hand. Smöret ska vara rumsvarmt! Knåda degen så den blir slät & hård. Lägg i kylskåp ca 1 timme. Blanda strösocker och röd hushållsfärg. Gör rullar av degen och rulla rullarna i sockret.

Skär ca 1cm stjocka skivor & lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Det blir ca 50st småskakor! Grädda ca 8 ? 10min i 175 grader.

Av Cecilia Ekelund - 28 oktober 2015 07:34

3-4 portioner:

500 g fylld pasta av valfri sort. Fungerar också fint med vanlig ofylld om man hellre känner för det.
1 röd chili
Torkad salvia
Färsk oregano
1 msk ljus sirap eller lönnsirap
2 dl eller ca 100 g valnötter
1,5 dl riven parmesan (kan uteslutas)
2 vitlöksklyftor
250 g körsbärstomater
salt
ca 4 msk smör eller olivolja, beroende på smak

Börja med att sätta på pastavatten. Värm en stekpanna till medelvärme och börja rosta valnötterna. När de börjar få färg så häller du i sirapen och låter den stekas in i nötterna. Var försiktig så det inte bränns vid. Lägg dem åt sidan.

Häll i pastan i vattnet. I samma panna som du stekte nötterna, ha i smör eller olja och finhackad vitlök och chili. Låt fräsa på låg värme i några minuter. Ha i oregano, salvian och tomaterna som du först skurit i halvor och låt fräsa med i 2-3 minuter tills pastan är klar. Häll av pastan, men låt lite pastavatten vara kvar. Rör ner i stekpannan med såsen tillsammans med valnötterna, parmesanen och lite extra salvia. Salta, rör om och servera.

Av Cecilia Ekelund - 24 oktober 2015 10:51

När jag fyllde 22 (vilket snart är 7 år sedan) fick jag en pärm av Malin, Olga och Emma som de hade döpt till Cecilias kokbok. De hade skrivit upp några av deras favoritrecept i pärmen och sedan har jag själv fyllt på under årens lopp. Ett av recepten som jag skrev in samma dag jag fick pärmen var "Somrig tagliatelle". Ett vegetariskt recept som jag lagat många gånger.

Så igår blev det "Somrig tagliatelle" på menyn:

Ingredienser:
2-3 Zucchini
6 msk olivolja
3 vitlöksklyftor
3 msk basilika (färsk)
2 röda chilifrukter (beroende på styrka kan man ha fler eller färre)
1-2 lime
2-4 dl grädde
4 msk riven parmesanost
Salt och peppar

1. Hyvla zucchinin med en osthyvel.
2. Hetta upp oljan i en större stekpanna och fräs vitlöken i 30 sekunder.
3. Stek den hyvlade zucchinin i 5 - 7 minuter.
4. Rör ner basilika, hackad chili, pressad limesaft, grädde och den rivna osten. Salta och peppra.
Håll värmen svag.
5. Koka pastan i saltat vatten.
Klar!

Av Cecilia Ekelund - 20 september 2015 16:24

Erik har lagat pastagratäng med lax och spenat till mig minst två gånger de senaste 3 veckorna:

Ingredienser:
Portioner 4
500 g färsk fylld pasta (t ex ostfylld tortellini)
2 msk smör
3 msk vetemjöl
8 dl mjölk
1 krm riven muskotnöt
1/2 tsk salt
1/2 krm svartpeppar
3 bitar fryst lax
200 g fryst bladspenat (tinad)
250 g körsbärstomater
2 dl riven lagrad ost (t ex präst- eller sveciaost)
färsk basilika till garnering

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°C. Tina laxen.
Blötlägg pastan i kallt vatten.
Smält smöret i en kastrull. Vispa i mjölet. Tillsätt mjölken, lite i taget, under vispning.
Koka upp och låt koka på svag värme tills såsen tjocknar, ca 5 minuter. Rör om då och då så det inte bränner i botten. Krydda med muskot, salt och peppar.
Stek den tinade laxen och hacka den med stekspaden till en "laxfärs".
Häll av pastan.
Blanda lax, pasta, spenat och tomater med såsen i en smord ugnssäker form. Strö över riven ost.
Ställ in i mitten av ugnen ca 30 minuter.
Garnera pastagratängen med färsk basilika.

Av Cecilia Ekelund - 20 september 2015 16:09

20 stycken goda tekakor:

Ingredienser:
1 paket jäst
10 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
0,5 dl sirap
100 g flytande smör
2,5 dl havregryn
5 dl mjölk

Gör så här:

1. Häll mjölken över grynen och låt stå en stund. Värm blandningen plus sirap och smör till 37°.
2. Smula ner jästen och lös den i degvätskan. Häll på mjöl och salt. Blanda samman till en deg. Låt jäsa i 30 minuter.
3. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Forma små bullar och kavla (eller banka med handen) till platta tekakor. Nagga med en gaffel, låt jäsa 20-30 minuter.
4. Grädda i 225° i 10-15 minuter.

Om man vill kan man byta ut mjölet mot något annat mjöl för att få grova tekakor.

Av Cecilia Ekelund - 11 september 2015 17:40

En ny favorit hemma hos oss är Tikka Masala med halloumi. Grundreceptet har jag hittat på javligtgott.se men sedan gjort om efter smak.

Ingredienser:
1 - 2 förpackningar halloumi
1 stor gul lök
3×3 cm bit ingefära
2 klyftor vitlök
1 burk hela eller krossade tomater
3 dl matgrädde
1 dl vatten
1 msk gulcurry
1 tsk gurkmeja
1/2 msk spiskummin
1 msk garam masala
1/2 ? 1 tsk chilipulver efter smak (eller skippa helt för mild version)
1 tsk malen kardemumma
Salt och peppar
Färsk koriander
1/2 lime
Olja till stekning


Börja med att skiva den gula löken och bryn den tillsammans med kardemumma i en gryta tills den får färg. Tillsätt övriga kryddor, riven vitlök, riven ingefära och ca 1 dl vatten och fräs i ca 30 sekunder så att du får en tjock kryddpasta.

Tillsätt tomatkross till kryddpastan och koka i ca 15 minuter. Sätt samtidigt på ris, så det är klart när grytan är färdig. Efter 15 minuter tillsätter du grädde och låter koka upp. Blanda ner halloumin som du delat i kuber i såsen och låt koka i två tre minuter. Smaka av med salt och peppar och toppa sist grytan med lite färsk koriander och lite färskpressad limejuice. Servera med ris och med en klick kvarg (som du gärna får blanda med lite mer lime och koriander!).

Av Cecilia Ekelund - 1 september 2015 07:18

4 port

400 g pasta
250 g frysta sojabönor
3 mogna avokador, skalade, urkärnade och tärnade
2 vitlöksklyftor, pressad
2 gröna chili, grovhackade
60 g pinjenötter
Bladen från 1 kruka basilika
Bladen från 1 kruka persilja
Finrivet skal och saft av 1/2 citron
1 dl olivolja
75 g parmesan, grovriven



Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Rör ner de frysta sojabönorna i pastavattnet innan det hälls av så att de tinar. Eller koka sojabönorna enligt anvisningen på förpackningen.

Gör peston genom att köra vitlök, chili, pinjenötter, basilika, persilja, skal och saft av citron, olivolja och parmesan i en matberedare till en finkornig massa.

Blanda spaghetti, pesto och avokado. Servera!

Presentation


Här skriver jag om det jag anser vara god mat, bak och dryck. Här finns recept, tips och en del tankar om mat.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2021
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards