Senaste inläggen

Av Cecilia Ekelund - 27 september 2016 20:04

Det här behöver du :
400 gram torsk
15 små körsbärstomater
2 dl vispgrädde
1 1/2 dl creme fraiche
2 msk dill
1 msk chilisås
1-2 msk citronsaft
1 msk fisk eller hummerfond
salt & citronpeppar
1 dl riven lagrad ost

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader
Tärna ner den halvtinade fisken i formen. Fördela ut ett gäng körsbärstomater. Rör ihop grädde, crème fraiche, dill, chilisås, fond + citronsaft. Salta & peppra fisken innan du häller över röran. Riv över lite ost och skjuts in i ugnen. När gratängen fått vacker färg, så där efter 20 minuter så är den klar att serveras.

Vi åt den med ris till!

Av Cecilia Ekelund - 24 maj 2016 14:34

Ingredienser

1 bröd:

2 st mogna bananer
2 dl havregryn
4 dl vetemjöl
1 dl solrosfrön
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2,5 dl fil eller kvarg
0,5 dl flytande honung

Så här gör du:

Sätt ugnen på 200° och smörj bakformen.
Skala och mosa bananerna.
Blanda de torra ingredienserna vid sidan om, inklusive solrosfröna. För ett grövre bröd kan hälften av vetemjölet bytas mot grahamsmjöl. Rör sedan ner kvarg/fil, honung och banan.
Häll ner smeten i bakformen. Grädda i ugnens nedre del i ca 1 timme.

Av Cecilia Ekelund - 18 maj 2016 08:35

(Till 4 personer)

DETTA BEHÖVER DU:
3 dl ris
1 burk kikärtor
1 sötpotatis
1 burk krossade tomater
1 burk kokosmjölk
70 gram färsk spenat (ca 1 påse)
1 liten gul lök
3 tsk röd currypasta
4 cm ingefära
1 röd chili
Rapsolja
1 lime
2 msk hackad koriander

GÖR SÅ HÄR:
Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.

Värm upp en panna med rapsolja och fräs hackad lök, ingefära och chili tillsammans med currypastan. Skala sötpotatisen under tiden och tärna den i lagom stora bitar, ungefär dubbelt så stora som kikärtorna.

Tillsätt sötpotatisen och de färdigkokta kikärtorna och låt det fräsa några minuter. Häll sedan på de krossade tomaterna och en tsk salt. Låt det koka upp, sänk sedan värmen och låt det småkoka tills sötpotatisen är mjuk.

Häll på kokosmjölken tillsammans med spenat och hackad koriander. Pressa i saften från en lime, rör runt och låt det koka i några minuter till.

Av Cecilia Ekelund - 16 mars 2016 13:03

Till fyra små glas eller tre normalstora:

2 äggulor
1½ dl grädde
150 gram Marabou mintkrokant
50 gram mörk choklad (70%) med minsmak
ca 10 jordgubbar
1 lime


Separera gulorna från vitan och lägg dem i en skål.
Hacka chokladen i mindre bitar.
Värm upp grädden så att den nästan kokar och häll den över äggulorna under ständig omrörning. Rör kraftigt eller vispa med handvisp så att äggulorna inte kokas.
Lägg i chokladbitarna och rör tills de smält.
Häll upp chokladkrämen i portionsglas och ställ in i kylen i mist tre timmar för att stelna.
Skiva jordgubbarna och lägg dem i en skål.
Pressa över saften från en lime och låt jordgubbarna marineras. Räcker att de marineras en stund innan du skall servera.
Toppa chokladkrämen med jordgubbar strax innan servering!

Av Cecilia Ekelund - 9 februari 2016 08:55

Ingredienser:
Pajskal:
3 dl vetemjöl
50 g margarin
1 dl kesella/kvarg
Fyllning:
1 purjolök
2 palsternackor
2 morötter
2 tomater
1 msk basilika, timjan och gräslök
Äggstanning:
3 ägg
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm peppar
3 dl gratängost

Så här gör du:
Sätt ugnen på 225°C.
Pajskal: Hacka samman vetemjöl, margarin och kesella till en deg. Lägg den i kyl medan fyllningen förbereds.
Fyllning: Skölj och strimla purjolök, palsternackor, morötter. Skölj och tärna tomater.
Tryck ut pajdegen i en form, ca 26 cm i diameter (för 4 port). Förgrädda i ca 10 minuter.
Fördela grönsakerna i pajskalet och krydda med hackad timjan, basilika och gräslök.
Äggstanning: Vispa ihop ägg, mjölk, salt, peppar och gratängost.
Häll över äggstanningen och grädda pajen i 25-30 minuter. Servera med en salsa.

Salsa:
Ingredienser:
3 stora röda tomater
½ rödlök
2 salladslökar
1 grön jalapeno
pressad saft av 1 lime
2 msk olivolja
salt och peppar
1 dl finhackad koriander

Gör så här:
Dela, kärna ur och skär tomaterna i små tärningar. Skala och finhacka rödlöken. Strimla salladslökarna. Kärna ur och finhacka jalapenon. Lägg tomat, lök och jalapeno i en skål. Häll på limesaft och olivolja och blanda om ordentligt. Smaka av med salt och peppar och strö över koriander.

Av Cecilia Ekelund - 19 januari 2016 14:12

Erik och jag testade ett italienskt recept i söndags. Det smakade verkligen Italien och hur maten smakar i Rom. Jag gissar på att det var osten blandat med tomterna som gjorde att det blev den goda smaken. Erik gjorde receptet med bacon och jag med vegetariskt bacon.

400 g spaghetti
140 g bacon eller vegetariskt bacon
400 g hela konserverade tomater
1 liten chili
1,5 dl pecorino, färskriven
olivolja
salt

Skär baconet i strimlor och skär tomaterna i små bitar.

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna och stek baconet i ca 5 minuter.

Tillsätt tomater och chilin och låt såsen puttra i ytterligare ca 10 minuter. Rör om då och då.

Koka spaghettin, al dente, i rikligt med saltat vatten. Häll av vattnet och låt spaghettin rinna av i ett durkslag.

Skaka av vattnet snabbt och noga.
Häll över spaghettin i pannan med såsen, blanda noga men försiktigt. Strö över riven pecorino och smaka av med salt.

Av Cecilia Ekelund - 14 januari 2016 20:03

Ingredienser:
1 ½ dl filmjölk
½ dl flytande smör, rapsolja och oliv (jag blandade lite flytande smör, rapsolja och olivolja i ett dl-mått)
1 ½ dl riven smakrik ost (jag tog en julost som vi inte hade ätit upp)
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 ½ tsk bakpulver
2 krm salt

Dekorering:
Flingsalt

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°.
Rör samman samtliga ingredienser.
Klicka eller spritsa ut smeten i muffinsformar. Strö över lite flingsalt.
Grädda i mitten av ugnen 15- 18 minuter.
Servera muffinsen ljumma som de är eller tillsammans med t ex Bregott.

Av Cecilia Ekelund - 6 januari 2016 13:37

Gjorde en vegetarisk paj häromdagen:

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 gramsmör
1 msk grädde
1 msk vatten
1 st äggula

Fyllning:
1 st broccoli
8 st färska champinjoner
10 st små bitar fetaost
8 st cocktailtomater (16 st halvor)
8 st små bitar fryst hackad spenat
150 gram riven ost
3 st ägg
2.5 dl grädde
1 tsk salt
1 krm

Gör så här:
1. Blanda ihop degen och låt stå kallt i 1 timme.
2. Tryck ut degen i en form och låt stå kallt ytterligare 15 min.
3. Stick några små hål i degen med en gaffel.
4. Täck formen med aluminiumfolie och förgrädda i 225 grader i 15 min. Ta bort folien efter halva tiden.
5. Dela upp broccolin till små buketter, skiva champinjonerna och dela tomaterna. Lägg alla grönsakerna i pajskalet.
6. Vispa ihop ägg och grädde, blanda i ost och kryddor.
7. Häll stanningen över grönsakerna.
8. Grädda mitt i ugnen i 225 grader 30-35 min.

Presentation


Här skriver jag om det jag anser vara god mat, bak och dryck. Här finns recept, tips och en del tankar om mat.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2021
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards