Direktlänk till inlägg 23 januari 2021

Svamprisotto

Av Cecilia Ekelund - 23 januari 2021 07:55

Risotton:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 l vatten
2 buljongtärningar
1 msk olivolja
3 dl arborioris
1 1/2 dl vitt matlagningsvin
250 g champinjoner
1 msk smör
80 g parmesanost eller liknande ost
salt och peppar
färsk persilja (à 20 g)

Broccoli:
250 g broccoli
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta

Gör så här:

Risotto: Skala och finhacka löken och vitlöken. Koka upp vatten och buljongtärningarna och håll det varmt.

Fräs lök och vitlök i olivoljan i en tjockbottnad kastrull utan att det får färg. Höj värmen och tillsätt riset, fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det koka in i riset.

Späd med varm buljong under omrörning, lite i taget vart efter riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta och rör ofta. Riset är färdigkokt efter ca 25-30 minuter. Ta upp några riskorn och testa om det är klart. Det ska finnas en kärna kvar som ger visst tuggmotstånd.

Ansa och skiva svampen (detta kan man göra efter cirka 15 min in i riskokandet). Stek den i smöret i en stekpanna och krydda med salt och peppar. Rör ner svampen i riset.

Broccoli: Ansa och skär broccolin i klyftor. Stek broccolin i oljan i en stekpanna och pressa i vitlöken efter några minuter. Salta och peppra.

Risotto: Riv eller hacka osten (om du använder parmesanflarn), rör ner den i riset och låt den smälta. Risotton ska nu vara ganska lös och krämig i konsistensen. Späd eventuellt med mer buljong. Smaksätt med salt och peppar.

Hacka persiljan och strö över risotton.

Servera risotton direkt med broccolin.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cecilia Ekelund - 21 november 2021 07:03


Wallenbergare: 400 g fryst torskfilé, tinad 0.5 dl grädde 1 äggula 0.5 tsk vitpeppar 1.5 dl ströbröd 2 msk smör, till stekning 2 tsk olivolja flingsalt 1 citron, till servering 1 tsk salt Potatismos: Mjölig potatis Bregott Mjölk ...

Av Cecilia Ekelund - 6 augusti 2021 20:41


Tillbehör: Mjuka bröd blandad sallad gurka rödlök majs avokado tomat Istället för vanlig kall sås hade vi chiliaioli till Själva räkorna gjorde vi så här:  1 kilo stora räkor med skal 1 liten finhackad lök 1 finhackad röd chilifrukt ...

Av Cecilia Ekelund - 6 augusti 2021 20:29

Vi har massor med äpplen i trädgården men är trött på äppelpaj. Idag blev det chutney istället: Ingredienser: 1 kg syrliga äpplen 2 gula lökar 3 vitlöksklyftor 2 röda chilifrukter (t ex spansk peppar) 2 kanelstänger 1 tsk riven färsk ingef...

Av Cecilia Ekelund - 24 april 2021 20:59


Detta är en favorit hos oss! Erik brukar göra det med fläskfärs till honom och barnen och då dubblar han receptet här nedan. Detta här brukar jag göra till bara mig. Jag får alltid över till dagen efter: Ingredienser: 2 ägg 6 dl vatten 1 ...

Av Cecilia Ekelund - 24 april 2021 20:46


Ingredienser: 3 vitlöksklyftor 2 msk flytande smör 4½ dl vatten 3 dl vispgrädde 1 burk krossade tomater à 400 g 300 g Pasta penne, koktid 11 min 1 tsk salt ½ tsk chili flakes 1 dl Strimlade soltorkade tomater i olja 1 burk vita bönor à ...

Presentation


Här skriver jag om det jag anser vara god mat, bak och dryck. Här finns recept, tips och en del tankar om mat.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2021 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards