Direktlänk till inlägg 23 januari 2021
Risotton:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 l vatten
2 buljongtärningar
1 msk olivolja
3 dl arborioris
1 1/2 dl vitt matlagningsvin
250 g champinjoner
1 msk smör
80 g parmesanost eller liknande ost
salt och peppar
färsk persilja (à 20 g)
Broccoli:
250 g broccoli
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
Gör så här:
Risotto: Skala och finhacka löken och vitlöken. Koka upp vatten och buljongtärningarna och håll det varmt.
Fräs lök och vitlök i olivoljan i en tjockbottnad kastrull utan att det får färg. Höj värmen och tillsätt riset, fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det koka in i riset.
Späd med varm buljong under omrörning, lite i taget vart efter riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta och rör ofta. Riset är färdigkokt efter ca 25-30 minuter. Ta upp några riskorn och testa om det är klart. Det ska finnas en kärna kvar som ger visst tuggmotstånd.
Ansa och skiva svampen (detta kan man göra efter cirka 15 min in i riskokandet). Stek den i smöret i en stekpanna och krydda med salt och peppar. Rör ner svampen i riset.
Broccoli: Ansa och skär broccolin i klyftor. Stek broccolin i oljan i en stekpanna och pressa i vitlöken efter några minuter. Salta och peppra.
Risotto: Riv eller hacka osten (om du använder parmesanflarn), rör ner den i riset och låt den smälta. Risotton ska nu vara ganska lös och krämig i konsistensen. Späd eventuellt med mer buljong. Smaksätt med salt och peppar.
Hacka persiljan och strö över risotton.
Servera risotton direkt med broccolin.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 | 24 |
|||
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|||
|