Direktlänk till inlägg 28 juni 2015

Surdeg

Av Cecilia Ekelund - 28 juni 2015 10:26

Jag tycker om att baka bröd. Dock har jag aldrig bakat med surdeg. Nu ska jag göra ett första försök. Satte en surdegsgrund igår. Jag kan inte garantera att det kommer bli bra men man måste testa! Håll tummarna!

Dag 1:
30 g rågmjöl (rågsikt)
60 g ljummet vatten
1 tsk honung

Blanda alla ingredienserna, häll i en bunke och täck med plastfolié eller i en glasburk med lock. Ställ sedan i rumstemperatur i 4 dagar. Skaka eller rör om, morgon och kväll.

Dag 4, morgon:
100 gr (1 dl) ljummet vatten
90 gr 1 1/2 dl) rågsikt

Tillsätt vatten och rågsikt till surdegen, rör om och låt stå.

Kväll:
100 gr (1 dl) ljummet vatten
90 gr 1 1/2 dl) rågsikt

Nu bör din surdeg vara redo för att kunna tillsättas i baket. Om jäsprocessen inte kommit igång, låt stå i 12 h till innan du fortsätter.

Dag 5:
Om surdegen nu rest sig ordentligt och har en konsistens som chokladmousse är din surdegsgrund klar. Nu är det bara att börja baka ett bröd. Vilket bröd jag ska baka om några dagar har jag inte bestämt mig för. Jag återkommer!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cecilia Ekelund - 21 november 2021 07:03


Wallenbergare: 400 g fryst torskfilé, tinad 0.5 dl grädde 1 äggula 0.5 tsk vitpeppar 1.5 dl ströbröd 2 msk smör, till stekning 2 tsk olivolja flingsalt 1 citron, till servering 1 tsk salt Potatismos: Mjölig potatis Bregott Mjölk ...

Av Cecilia Ekelund - 6 augusti 2021 20:41


Tillbehör: Mjuka bröd blandad sallad gurka rödlök majs avokado tomat Istället för vanlig kall sås hade vi chiliaioli till Själva räkorna gjorde vi så här:  1 kilo stora räkor med skal 1 liten finhackad lök 1 finhackad röd chilifrukt ...

Av Cecilia Ekelund - 6 augusti 2021 20:29

Vi har massor med äpplen i trädgården men är trött på äppelpaj. Idag blev det chutney istället: Ingredienser: 1 kg syrliga äpplen 2 gula lökar 3 vitlöksklyftor 2 röda chilifrukter (t ex spansk peppar) 2 kanelstänger 1 tsk riven färsk ingef...

Av Cecilia Ekelund - 24 april 2021 20:59


Detta är en favorit hos oss! Erik brukar göra det med fläskfärs till honom och barnen och då dubblar han receptet här nedan. Detta här brukar jag göra till bara mig. Jag får alltid över till dagen efter: Ingredienser: 2 ägg 6 dl vatten 1 ...

Av Cecilia Ekelund - 24 april 2021 20:46


Ingredienser: 3 vitlöksklyftor 2 msk flytande smör 4½ dl vatten 3 dl vispgrädde 1 burk krossade tomater à 400 g 300 g Pasta penne, koktid 11 min 1 tsk salt ½ tsk chili flakes 1 dl Strimlade soltorkade tomater i olja 1 burk vita bönor à ...

Presentation


Här skriver jag om det jag anser vara god mat, bak och dryck. Här finns recept, tips och en del tankar om mat.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<<
Juni 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards