Direktlänk till inlägg 1 juli 2015

Martins Parisbröd

Av Cecilia Ekelund - 1 juli 2015 16:06

Nu har jag mitt surdeg i ugnen och jag håller fortfarande tummarna för att det ska lyckas. Än så länge ser det ganska platt ut. Jag har valt att göra ett surdeg från min favoritbok: Enklare bröd av Martin Johansson.

Första kvällen efter att surdegsgrunden var klar blandade jag 2 msk surdegsgrund
1 1/2 dl rågmjöl
1 1/2 dl ljummet vatten.
Jag täckte bunken med plastfolie och lät stå över natten.

På morgonen tillsatte jag 2 1/2 dl ljummet vatten, 7 1/2 dl rågsikt och 2 tsk salt till surdegen. Sedan lät jag detta vila i 45 min.

Vila och Vika. Doppa handen i vatten och ta sedan tag i degens kant med ena handen. Dra ut degen en aning och vik den mot mitten. Ta ett nytt tag, dra i degen och vik på nytt. Fortsätt tills du kommit varvet runt. Detta momentet gör du tre gånger med 45 min mellan. När du gjort det för tredje gången låter du den jäsa 1 1/2 timme.
Jag begav mig till stranden efter vika och vila processen. Tråkigt att sitta inne och vänta en sådan fin dag.

När jag kom hem igen la jag rågmjöl på en bakhandduk. Skrapade försiktigt degen ur bunken, drog ut degen till en kvadrat och vek degens kanter mot mitten.

Jag vände sedan degen så att skarven hamnade ner. Vek ihop handduken och lät den jäsa 1 1/2 timme.

Nu står brödet i mitten av ugnen på 250 grader. I nedre delen av ugnen står också en plåt. Jag la några isbitar på plåten när jag satte in brödet.
Brödet ska vara inne 35 - 40 min och var 15 min ska man vädra.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cecilia Ekelund - 21 november 2021 07:03


Wallenbergare: 400 g fryst torskfilé, tinad 0.5 dl grädde 1 äggula 0.5 tsk vitpeppar 1.5 dl ströbröd 2 msk smör, till stekning 2 tsk olivolja flingsalt 1 citron, till servering 1 tsk salt Potatismos: Mjölig potatis Bregott Mjölk ...

Av Cecilia Ekelund - 6 augusti 2021 20:41


Tillbehör: Mjuka bröd blandad sallad gurka rödlök majs avokado tomat Istället för vanlig kall sås hade vi chiliaioli till Själva räkorna gjorde vi så här:  1 kilo stora räkor med skal 1 liten finhackad lök 1 finhackad röd chilifrukt ...

Av Cecilia Ekelund - 6 augusti 2021 20:29

Vi har massor med äpplen i trädgården men är trött på äppelpaj. Idag blev det chutney istället: Ingredienser: 1 kg syrliga äpplen 2 gula lökar 3 vitlöksklyftor 2 röda chilifrukter (t ex spansk peppar) 2 kanelstänger 1 tsk riven färsk ingef...

Av Cecilia Ekelund - 24 april 2021 20:59


Detta är en favorit hos oss! Erik brukar göra det med fläskfärs till honom och barnen och då dubblar han receptet här nedan. Detta här brukar jag göra till bara mig. Jag får alltid över till dagen efter: Ingredienser: 2 ägg 6 dl vatten 1 ...

Av Cecilia Ekelund - 24 april 2021 20:46


Ingredienser: 3 vitlöksklyftor 2 msk flytande smör 4½ dl vatten 3 dl vispgrädde 1 burk krossade tomater à 400 g 300 g Pasta penne, koktid 11 min 1 tsk salt ½ tsk chili flakes 1 dl Strimlade soltorkade tomater i olja 1 burk vita bönor à ...

Presentation


Här skriver jag om det jag anser vara god mat, bak och dryck. Här finns recept, tips och en del tankar om mat.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards