Senaste inläggen

Av Cecilia Ekelund - 23 januari 2021 07:55

Risotton:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 l vatten
2 buljongtärningar
1 msk olivolja
3 dl arborioris
1 1/2 dl vitt matlagningsvin
250 g champinjoner
1 msk smör
80 g parmesanost eller liknande ost
salt och peppar
färsk persilja (ā 20 g)

Broccoli:
250 g broccoli
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta

Gör så här:

Risotto: Skala och finhacka löken och vitlöken. Koka upp vatten och buljongtärningarna och håll det varmt.

Fräs lök och vitlök i olivoljan i en tjockbottnad kastrull utan att det får färg. Höj värmen och tillsätt riset, fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det koka in i riset.

Späd med varm buljong under omrörning, lite i taget vart efter riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta och rör ofta. Riset är färdigkokt efter ca 25-30 minuter. Ta upp några riskorn och testa om det är klart. Det ska finnas en kärna kvar som ger visst tuggmotstånd.

Ansa och skiva svampen (detta kan man göra efter cirka 15 min in i riskokandet). Stek den i smöret i en stekpanna och krydda med salt och peppar. Rör ner svampen i riset.

Broccoli: Ansa och skär broccolin i klyftor. Stek broccolin i oljan i en stekpanna och pressa i vitlöken efter några minuter. Salta och peppra.

Risotto: Riv eller hacka osten (om du använder parmesanflarn), rör ner den i riset och låt den smälta. Risotton ska nu vara ganska lös och krämig i konsistensen. Späd eventuellt med mer buljong. Smaksätt med salt och peppar.

Hacka persiljan och strö över risotton.

Servera risotton direkt med broccolin.

Av Cecilia Ekelund - 24 maj 2020 06:53

Ingredienser:

Pajskal:
150 g smör
3 1/2 dl vetemjöl (3 1/2 dl motsvarar ca 210 g)
1/2 tsk salt
2 msk kallt vatten

Fyllning:
Borgens konserv kantareller, två burkar!
1 rödlök
2 msk smör
1/2 tsk salt
150 g riven cheddarost

Äggstanning:
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1/2 tsk kajennpeppar
1 tsk salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C.

Pajskal: Skär smöret i bitar. Blanda det med mjölet och saltet till en smulig massa, gärna i matberedare eller för hand. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter (för 4 portioner). Nagga degen med en gaffel. Ställ formen i kylskåp ca 30 minuter.
Starta timer
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
Starta timer

Fyllning: Skala och finhacka löken. Fräs svampen en stund i smöret och lägg sedan i löken. Stek svamp och lök i smöret tills all vätska har kokat bort. Krydda med salt.
Fyll pajskalet med svampfräset och osten.

Äggstanning: Vispa ihop alla ingredienser. Häll i pajskalet.
Grädda pajen mitt i ugnen ca 40 minuter, tills den fått fin färg och äggstanningen stelnat.

Av Cecilia Ekelund - 23 mars 2019 16:54

2 burkar kräftstjärtar i lag (låt rinna av)
2 st röda paprikor - tärnade
1 pkt körsbärstomater - delade
6 dl creme fraishe paprika chili (lr hälften naturell om man vill ha lite mildare)
6 dl vispgrädde

Koka upp creme fraishe och grädde med paprika och tomat tills paprikan är klar (lätt tuggmotstånd). Ta av från plattan och lägg i kräftstjärtarna som fått rinna av. Servera med gnocchipasta.

Av Cecilia Ekelund - 30 maj 2018 20:25

Ingredienser

2 broccoli (ā 250 g)
1 vitlöksklyfta
250 g körsbärstomater
1 kruka basilika
1 förp färdig tomatsås (390 g)
250 g mascarponeost
3 dl mjölk
2 dl riven ost
200 g färska lasagneplattor
salt
svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°C.
Ansa och skiva broccolin tunt. Hacka vitlöken. Halvera tomaterna. Hacka basilikan. Blanda broccoli, vitlök, tomater, basilika och tomatsås. Krydda med 1 tsk salt och 1/2 tsk peppar (för 4 port).

Vispa ihop mascarpone, mjölk, 1 1/2 dl riven ost, 2 krm salt och 1 krm peppar (för 4 port).

Varva lasagneplattor, grönsaksfyllning och ostsås i en smord ugnsform, ca 30 x 20 cm (för 4 port). Strö över resten av osten.

Ställ in i mitten av ugnen 25?35 minuter. Täck ev med folie mot slutet om den får mycket färg.

Av Cecilia Ekelund - 12 juli 2017 21:36

Det här behöver du:
1 finhackad lök
smör
400 gram halloumiost ( om man vill med chilismak)
400 gram krossade tomater
2 msk tomatpure
2 dl vispgrädde
1/2 tsk kinesisk soja
örtsalt
cayennepeppar

Gör så här:
Hetta upp en stekpanna med smör och fräs den strimlade osten runt omkring för lite färg. Ta upp osten och fräs den finhackade löken glansig. Vänd ner Krossade tomater, tomatpure, grädde och låt sjuda upp. Smaka av stroganoffen med kinesisk soja, örtsalt & lite cayennepeppar. Lägg sist ner osten och låt allt bli genomvärmt.

Serveras genast med ris.

Av Cecilia Ekelund - 30 december 2016 13:25

Ingredienser
Portioner: ca 40
125 g salta pinnar (eller kringlor)
75 g smält smör
2 tsk strösocker

Brownie
400 g mörk choklad (70%)
175 g smör
5 ägg
4 1/2 dl Brun Farin
1 krm vaniljpulver
1 tsk salt
1 1/2 dl vetemjöl (90 g)

Kolatäcke
50 g smör
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vispgrädde
3/4 dl ljus sirap
2 tsk flingsalt

Till garnering
salta kringlor

Så här gör du

Sätt ugnen på 175°C.
Börja med bottnen. Mixa salta pinnar (eller kringlor), smör och socker i en matberedare till en smulig massa.
Tryck ut smulet i en bakpappersklädd ugnssäker form, ca 25 x 30 cm. Grädda i mitten av ugnen 6 minuter. Ta ut och låt svalna.
Brownie: Bryt chokladen i bitar. Smält choklad och smör i en skål över vattenbad. Ställ åt sidan och låt svalna.
Vispa ägg, farinströ, vaniljpulver och salt pösigt med elvisp. Tillsätt chokladsmöret under omrörning. Sikta ner mjölet i omgångar. Rör till en jämn smet.
Häll chokladsmeten över bottnen. Grädda i mitten av ugnen 30-35 minuter, den ska vara lite kladdig. Ta ut och låt svalna.
Kolatäcke: Mät upp smör, socker, grädde och sirap i en kastrull. Koka upp och låt koka på medelvärme till 120°C. Rör då och då.
Häll kolan över brownien och bred till ett jämnt lager. Strö över flingsalt. Låt svalna i kylen. Ta ut minst en timme före servering.

Till garnering: Skär brownien i små bitar. Dekorera med salta kringlor.

Av Cecilia Ekelund - 30 december 2016 13:17


Ingredienser

Portioner: cirka 8 bitar
2 färdiga marängbottnar
150 g mjölkchoklad
4 1/4 dl vispgrädde
250 g frysta, tinade hallon eller färska hallon (250 g frysta mostsvarar 5 dl färska)

Garnering:
2 dl färska hallon

Så här gör du

(Bra att veta när du ändrar antalet portioner
Detta recept är gjort för 8 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.)

Mjölkchokladtryffel: Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp 1/4 av grädden och häll över chokladen, låt stå ca 5 minuter.
Vispa eller mixa chokladtryffeln slät. Låt stå kallt en stund.

Hallongrädde: Vispa resten av grädden lätt. Blanda försiktigt ner hallonen i grädden.
Häll eller bre ut chokladtryffeln i ett jämnt lager på ena marängbottnen. Fördela 2/3 av hallongrädden på chokladtryffeln. Lägg på den andra marängbottnen och fördela resten av hallongrädden i ett jämnt lager ovanpå.
Toppa tårtan med hallon.

(OBS! Livsmedelsverket rekommenderar att man kokar frysta hallon av utländskt ursprung. Bären kan nämligen bära på ett virus som orsakar vinterkräksjuka. Det är däremot ingen fara om du använder frysta hallon plockade i Sverige.)

Av Cecilia Ekelund - 2 november 2016 13:39

Pajskal
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 nypa salt
125 g kallt smör
2 msk kallt vatten

Pajfyllning
500 g svartkål
1 gul lök
1 msk olivolja
Salt/peppar

Äggstanning
3 ägg
3 dl mjölk
2 Ŋ dl riven Västerbottenost
Salt/peppar

Topping
1 dl valnötter

1.
Börja med pajskalet. Blanda mjölsorterna och saltet. Dela smöret i kuber och nyp snabbt ihop med smöret. Blanda ner vattnet och forma till en deg. Tryck ut i en springform, 24-26 cm i diameter. Ställ i kylen i 30 minuter.

2.
Koka upp vatten. Salta lite. Skölj och ansa kålen. Förväll den i det kokande vattnet, cirka 3 minuter. Häll av och kyl ner med kallt vatten. Tryck sedan ut så mycket vatten som möjligt. Grovhacka kålen.

3.
Skiva löken i halvmånar. Stek den mjuk i olivolja. Tillsätt den hackade svartkålen och låt steka med cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

4.
Sätt ugnen på 200 grader. Nagga pajskalet. Förgrädda i 10 minuter.

5.
Blanda ägg med mjölk och riven Västerbottenost. Smaka av med salt och peppar.

6.
Häll ner lök och svartkål i det förgräddade skalet. Häll över äggstanningen. Toppa med valnötter. Sätt in i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Ta ut och låt sedan stå en liten stund så att allt sätter sig innan du skär upp den.

Presentation


Här skriver jag om det jag anser vara god mat, bak och dryck. Här finns recept, tips och en del tankar om mat.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2021
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards